Flanders Expo
Zo bouwde Flanders Expo het grootste examenlokaal van België
Flanders Expo|
16 juni 2020

Hoe organiseer je examens met honderden studenten in één lokaal als je verplicht anderhalve meter afstand moet bewaren? Het was lang dé examenvraag die niemand kon beantwoorden. Maar kijk: met een beetje creativiteit toverden we het Gentse Flanders Expo om in het grootste examenlokaal van ons land. 


107.000 examens

De afgelopen weken was het misschien wel het meest besproken thema in het onderwijs: wat met de examens? Aula’s zijn groot, maar nu ook weer niet zó groot. Hoe zorg je dan dat elke student toch nog in juni zijn examens kan afleggen?

Met acht eventhallen en een lege eventkalender bleek Flanders Expo de redder in nood. “Tot eind juni organiseren we hier zo’n 107.000 examens”, zegt Katrien Verhoeven. “We doen dat in verschillende shifts en in vijf verschillende hallen. En ook in Antwerp Expo en Namur Expo ontvangen we straks duizenden studenten – en zelfs kandidaat-politieagenten – voor hun eindexamens.”


8 kilometer hekkens

Er zijn weinig studenten die de examenperiode als een event beschouwen, maar productioneel komt het toch sterk in de buurt. “We hebben in totaal zo’n acht kilometer nadarhekkens geplaatst. Daarmee leiden we de dagelijkse toestroom van studenten letterlijk in goeie banen. Ook het signalisatie- en communicatieplan is aangepast en zorgt dat elke student straks aan de juiste ontsmette tafel belandt.”


Om al dat verkeer vlot te laten verlopen, bouwde Flanders Expo Hal 1 – één van de grootste hallen van ons land – om tot een zogenaamde crowd control room. Hier verzamelen alle studenten op veilige afstand van elkaar en sturen medewerkers van de hogeschool en de universiteit iedereen naar de juiste hal.

Like Reageer