Het Strijkkwartet
De Canon van Pachelbel; de meest gevraagde entrée voor de bruid.
Het Strijkkwartet|
20 december 2023

Het meest gevraagde stuk voor ons, Het Strijkkwartet, voor de entree van de bruid is Canon van Pachelbel. Ook wel de Canon in D genoemd. Dit stuk is niet voor niets zoveel gevraagd; het is onlosmakelijk verbonden met een bruiloft, een huwelijk, een huwelijksdag zoals je wilt.


Soms verontschuldigt een bruid zich voor het feit dat het 'een cliché' is maar waarom wordt het zo vaak gekozen? Omdat het stuk ‘werkt’, het is magic!


Dit stuk is in zijn volle lengte perfect voor een lange entree, maar hij kan ook worden ingekort. Sterker nog; het bruidspaar mag een voorkeur uitspreken voor het tempo waarin het stuk gespeeld wordt. Sommige paren vinden het het mooist klinken met een vlot tempo, terwijl andere paren voor langzaam gaan. Alles kan.

Wel denk ik graag met je mee want een langzaam tempo past het mooist bij een lange aanloop. We willen tenslotte wel het hoogtepunt op 1 minuur 20 tot 1 minuut 50 mee maken zonder dat we er te lang op moeten wachten



Terug naar deze prachtige Canon in D van Pachelbel.

Om je een idee te geven; stel je voor…. Wij beginnen dit stuk te spelen, alleen de cello met de altviool in de versie die je op ons YouTube kanaal ziet, en nadat de bruidegom tot tien heeft geteld komt hij misschien met zijn moeder? Naar voren. Misschien alleen. Natuurlijk mij hij ook al vooraan klaar staan maar omdat het stuk zo lang is kan iedereen hierop naar voren lopen. Ook met een aanlooproute van 100 meter. Daarna komen 10 seconden later wellicht de bruidsmeisjes. Deze worden nog wel eens gevolgd door de ringdrager of ringdragers, ook weer op tien seconden afstand. Zie je nu een schattig kindje lopen dat bloemblaadjes strooit, of vergeet te strooien omdat ze zo onder de indruk is van de gasten en de stilte? De bruid probeert nu nog langer dan tien seconden te wachten voor zij alleen of aan de arm van haar vader naar voren loopt.

Tegen de tijd dat zij vooraan gekomen is en de hand aanneemt van haar aanstaande wordt er vaak een kus gedeeld, zijn bewondering voor hoe zij eruitziet uitgesproken, en na enkele seconden betovering gaat het bruidspaar, gaan júllie, zitten. De jurk wordt mooi gelegd terwijl Het Strijkkwartet op het hoogtepunt van de Canon zit en binnen 20 seconden ronden wij de Canon nu af.

Dít is echt zo mooi; dat wil je niet geloven. En al heb ik de Canon al honderden keren gespeeld, toch kan ik nog steeds geraakt worden door hoe speciaal het moment is voor jullie, het bruidspaar.

Hebben jullie overwogen om een strijkkwartet te boeken, te huren, voor jullie trouwdag? Dat doe je goed want onze muziek gaat je raken, gaat tranen doen lopen. Levende muziek is zo mooi: we zijn haast vergeten zijn hoe speciaal het is: zo vaak maken we het niet mee om zo dichtbij vier professionele musici te zitten. Dat komt binnen!

Je kunt wel stellen dat wij na meer dan 500 bruiloften welbekend zijn met trouwceremonies. Indien je ons boekt denk ik met je mee en zal ik je vragen stellen over de ceremonie, zowel inhoudelijk als praktisch, waar je misschien nog niet over na hebt gedacht. Nuttig toch? En vooral leuk!


Wil jij dit stuk ook horen op je bruiloft? Ook jullie kunnen ons boeken.

Vraag vrijblijvend een offerte aan via deze website.


Graag tot ziens en veel plezier met plannen!


Hartelijke groet,

Scarlett Arts, cellist van Het Strijkkwartet

Like Reageer