Ecco La Luna
Vlekkeloze online teambuilding met 1115 deelnemers voor de IPSIG-week
Ecco La Luna|
8 maart 2021

IPSIG staat voor ‘Interprofessioneel samenwerken in de gezondheidszorg’. De Universiteit Antwerpen organiseert de module, in samenwerking met de Artesis Plantijn Hogeschool, de Karel de Grote Hogeschool, de Thomas More Hogeschool en de Hogeschool Zeeland. Bedoeling is studenten uit verschillende opleidingen in de gezondheidszorg – geneeskunde, kinesitherapie, ergotherapie, verpleeg- en vroedkunde, voedingsleer, logopedie etc. – met elkaar in contact te brengen, en zo probleemoplossend en efficiënt te leren samenwerken in teamverband.


Dit jaar verliep de IPSIG week volledig online en klopte de organisatie aan bij Ecco La Luna voor een online kennismakingsspel. De grote uitdaging: hoe laten we 1017 studenten op een informele manier kennis maken met hun leergroep gedurende een 2-uur durende online sessie. In totaal ging het over 58 leergroepen (waarvan 2 volledig Engelstalig) met 1017 studenten en 98 tutors of begeleiders.


In september 2020 hielden we met Giannoula Tsakitzidis van de Universiteit Antwerpen en haar collega’s een online brainstorm over hoe we dit konden aanpakken. Uiteindelijk hebben we een spel opgebouwd rond de 5 stappen van "leren met, van en over elkaar”, namelijk "Kennismaken, Plan opstellen, Reflectie/Evaluatie, Ethisch Handelen en Communiceren”. Aan elke stap werden een aantal vragen en opdrachten gekoppeld en voor elk afgewerkt onderdeel, verdiende het team een stuk brandstof voor hun raket en een hint om de lanceercode te kraken. Het doel was om binnen de speltijd hun raket te lanceren en zo de IPSIG-week in te vliegen.


Aangezien Ecco La Luna alles in-house op maat kan opmaken binnen het framework van een stabiele en wereldwijd gebruikte gratis app “Mobile Adventures”, was het mogelijk om op een budgetvriendelijke manier dergelijk custom-made spel te ontwikkelen. De deelnemers kregen vooraf duidelijke instructies toegestuurd om de app te downloaden en om tijdig in te loggen op hun zoom-meeting. Aangezien we last-minute boven de 1000 deelnemers waren, hebben we ervoor gekozen om 2 aparte Zoom-meetings op te zetten met elk hun eigen game-host en game-support. De ene meeting had een goeie 700 deelnemers en de andere meeting een goeie 400 deelnemers.


Tijdens de briefing-video werden de deelnemers aan de hand van hun leergroepen aan hun specifieke breakout room gekoppeld waarin ze dan na de briefing gedurende 90’ het spel speelden en hun medestudenten leerden kennen. In het spel zaten ook enkele foto-en video-opdrachten verwerkt waarbij kennismaking en teamwork centraal stonden. Uiteindelijk slaagde 90% van de teams erin om hun raket binnen de voorziene tijd te lanceren.


De feedback van zowel de organisatie als de deelnemers was uiterst positief en geeft ons zeker extra vertrouwen om online engagement-programma’s op maat te blijven ontwikkelen via onze online teambuilding oplossing.


Heb je zelf een idee om ons app-based teambuilding concept in te zetten voor jouw online event? Laat het ons zeker weten via team@eccolaluna.be of plan direct een one-on-one meeting in met onze online teambuilding expert Hans Vanooteghem via https://calendly.com/eccolaluna_hans/one-on-one-inspirational-meeting

Like Reageer