Raccoon Serious Games bv
Wat is een serious game?
Raccoon Serious Games bv|
3 maart 2021

Serious games, je hoort er van alles over. Gamification is een steeds hipper wordende term en bedrijven staan er om te springen. Wat zijn die serious games waar iedereen het over heeft? En waarom maken we met Raccoon Serious Games die spellen?


In deze blogpost ga ik in op de algemene definitie van een serious game, de verschillende mogelijke vormen en leg ik uit hoe een serious gaming bepaalde doelen kan bereiken. Vervolgens geef ik een aantal voorbeelden uit ons portfolio en sluit ik af met ons beeld van serious games.


De algemene definitie van serious game

Er zijn onwijs veel verschillende definities van serious games te vinden. Iedereen gebruikt het weer net op een andere manier. Maar, als je ze allemaal leest, zie je dat er altijd hetzelfde terugkomt:


"Een Serious Game is een spel ontwikkeld met een doel dat anders is dan alleen entertainment"


Lekker breed dus nog, maar het belangrijkste staat erin: Elke serious game heeft een specifiek doel. En in onze context komt dat doel altijd neer op iets leren. En met een serious game kun je mensen iets leren door te laten ervaren. Althans, dat vinden wij.


Verschillende vormen van serious games

Ik noemde het al even: Wij vinden dat je het beste leert door iets te doen, door iets te ervaren. En dat is meer dan alleen luisteren, kijken en zien. Je moet het beleven. In de serious gaming wereld zijn er een hoop verschillende vormen voor serious games. Grofweg kun je deze onderverdelen in vier stromingen:


- Digitale Serious Game Een spel wat je op je computer, telefoon of tablet speelt. Het heeft veel weg van een e-learning omgeving, maar dan in de vorm van een spel gegoten. Hiermee kun je spelers heel meetbaar een doel laten bereiken


- Serious Board Game Een bordspel waarbij je tijdens het spelen in aanraking komt met een complex onderwerp of strategie. Door te spelen krijg je dit onder de knie en achteraf zal de speler de complexe materie begrijpen


- Serious Roleplaying Game Een spel waarbij de spelers een rol krijgen. Iedere rol heeft een eigen belang, en krijgt de groep een gezamenlijk doel. Hier leren de spelers elkaars belangen ontdekken, begrijpen en zien ze in hoe ze samen kunnen werken aan “het grotere doel”


- Serious Escape game Een spel gebaseerd op escape rooms, waarbij de spelers worden ondergedompeld in een bepaalde context. Door puzzels op te lossen komen ze verder in het verhaal en worden ze geïnspireerd en geactiveerd om met het onderwerp aan de slag te gaan.


Een serious game kan verschillende doelen hebben. Afhankelijk van het doel kies je een geschikte vorm. Wij geloven heel erg in de fysieke interactie; die brengt het onderwerp, de context en de doelen in handbereik van de spelers. Ze gaan er letterlijk mee aan de slag en zo stimuleer je alle zintuigen. Door te ervaren leer je het meeste en blijft er het meeste hangen.


Hoe zet je serious gaming in?

Je kunt bijna overal wel serious gaming voor gebruiken. Als je werknemers wilt activeren, wilt motiveren of iets aan wilt leren, kun je ervoor kiezen dat te doen met behulp van een serious game. Wij hebben serious gaming al ingezet voor het volgende:


- Communicatie van strategie In plaats van het presenteren van een powerpoint presentatie, lieten we deelnemers de strategie zelf in elkaar puzzelen. “Wat hoort nou waarbij”, “wat bedoelen ze hiermee”, “hoe zit dit in elkaar” en “ooh, nu snap ik het” zijn uitspraken die worden gedaan tijdens zo’n spel. Na het spelen weten de spelers hoe de strategie écht in elkaar zit.


- Begeleiden van digitale transformatie Naast het geven van trainingen, moeten werknemers worden meegenomen in de veranderingen die er gaan komen bij de introductie van een nieuw digitaal systeem. Dat kan lastig zijn, zeker als je niet goed begrijpt waarom het nodig is, of als je bang bent dat je rol daarmee heel erg veranderd. Door het spelen van een serious game kregen de werknemers zelf de handvatten om de transformatie te begrijpen, en te ontdekken wat dat voor hun rol betekende.


- Omgevingsparticipatie Veel bouwprojecten hebben impact op de omgeving. Graag wil je alle bewoners meenemen in je plannen, maar krijg ze maar naar die bouwkeet voor die standaardpresentatie en rondleiding. Door het inzetten van een Serious Escape Box werden de open dagen populair en kwam er bezoek. Daarnaast leerden de spelers de bouwopgave kennen, en ontdekten ze de gekozen oplossingen. Twee vliegen in één klap!


- Security Awareness Trainingen Door mensen te laten ervaren hoe makkelijk hackers het hebben met alle informatie die online te vinden is en je daardoor te kunnen verleiden tot het aanklikken van gevaarlijke links, snappen de spelers waar ze op moeten en kunnen letten. Het is leuk om te doen en je leert er ook van!


Waarom werken serieuze spellen?

Er zijn nog zo veel meer voorbeelden te noemen. En zoals je ziet, heeft elke serious game een duidelijk leerdoel. Tijdens het spelen van een serious game gebeuren er verschillende dingen waardoor de spelers het leerdoel bereiken:


- Je komt in een andere wereld De spelwereld is een andere wereld waarin je wordt ondergedompeld. Je kunt daar veilig uitproberen, falen en weer opstaan. Dat is heel belangrijk voor een serious game. Dan kun je namelijk vrijelijk experimenteren en daarvan leer je!


- Je wordt continue gemotiveerd Onze spellen zijn zo opgezet dat je continue gemotiveerd wordt om verder te gaan. Er zijn verschillende win-momenten in de spellen die je energie geven. Als je afdwaalt zorgt het spel (of de begeleiding) er voor dat je weer terug in de goede richting wordt gebracht. Een soort zachte vangrail die je nog een duwtje in de rug geeft ook als je er tegenaan knalt


- Het is niet complex Ook als je aan de slag moet gaan met serieuze en complexe onderwerpen, in een spelwereld maken we het minder complex. We filteren alle ruis en halen alle onzin weg, waardoor de kern overblijft. Ook kun je het e.e.a. versimpelen als dat nodig is; omdat je in een spelwereld zit mag dat. Zolang je achteraf maar de translatie kunt maken naar de echte wereld


- Je geeft de spelers autonomie In een spel krijgen spelers autonomie. Ze mogen zelf spelen, zelf sturen, zelf beslissingen maken. Dat zorgt ervoor dat alles wat ze doen, tegenkomen en leren, voelt alsof het op eigen kracht en initiatief is. En iedereen weet dat je het beste iets onthoud als je zelf het initiatief hebt genomen.


Concluderend: Wat is serious gaming?


Volgens ons is een serious game het volgende:

- Een spel waarbij je, door het te spelen, iets leert

- Je leert doordat je zelf doet en daarmee ervaart.

- En de ervaring is leuk!

 

Je kunt het inzetten voor bijna alle situaties waarin de deelnemers iets nieuws moeten leren of doen. Of dat nou een strategie, presentatie, verandering, on-boarding, sollicitatie, veiligheidstraining, bouwomgeving of project startup is, je kunt je doel beter bereiken met serious gaming. En het is nog leuk ook!

Like Reageer