Nieuwe wetgeving cateringmateriaal op evenementen

Nieuwe wetgeving cateringmateriaal op evenementen

Op vrijdag 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe regelgeving goed voor de preventie van afvalstoffen en het ontmoedigen van het gebruik van wegwerpartikelen voor catering.

 

We maken het onderscheid tussen evenementen die niet georganiseerd worden door de overheid en evenementen die wel georganiseerd worden door een overheid. De Ovam en de VSV geven een overzicht van wat er verandert:

 

 

Evenementen, niet georganiseerd door de overheid

Vanaf 2020 is het verboden drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes en petflesjes op alle evenementen. Van schoolfeesten tot grote festivals. Concreet betekent dit dat frisdranken kunnen aangekocht worden in glazen retourflessen of via een postmixsysteem getapt en aan de consument geserveerd worden in herbruikbare bekers. Hetzelfde geldt voor bieren die uit vaten of glazen retourflessen worden getapt en geschonken. Wanneer een organisator er toch voor kiest om wegwerprecipiënten aan te bieden zal hij deze materialenstroom voor 90% (95% vanaf 2022) moeten kunnen inzamelen. De bewijslast ligt bij de organisator.

 

Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat dit NIET werkt door frontstage sorteerbakken te plaatsen. Dit systeem kan bijvoorbeeld slagen door te werken met een retoursysteem om de stroom backstage zuiver terug te krijgen.

 

 

Evenementen, georganiseerd door overheden [1]

Vanaf 2020 mogen ook overheden op eigen evenementen [2], netzoals bij de andere evenementen, geen wegwerpbekers, petflesjes of blikjes meer aanbieden aan bezoekers. Concreet betekent dit dat frisdranken kunnen aangekocht worden in glazen retourflessen of via een postmixsysteem getapt en aan de consument geserveerd worden in herbruikbare bekers. Hetzelfde geldt voor bieren die uit vaten of glazen retourflessen worden getapt en geschonken. In tegenstelling tot evenementen georganiseerd door niet-overheden is een uitzondering via inzameling van wegwerprecipiënten niet van toepassing.

 

Vanaf 2022 mogen overheden ook geen wegwerpborden en -bestek aanbieden. Voorverpakt eten in wegwerpverpakking kan wel nog. Hiermee bedoelen we snacks zoals chocolade of chips. Koude slaatjes of soep vallen hier niet onder. Broodjes kunnen wel nog verkocht worden in minimale verpakking zodat deze buitenshuis kunnen geconsumeerd worden.

 

Meer lezen over de nieuwe wetgeving cateringmateriaal en verder werken aan een duurzaam evenement? Zowel je evenement zelf als de verplaatsingen die het genereert kun je verduurzamen. Ontdek de hands-on tools op www.groenevent.be en www.mobiwijzer.be en draag ook jouw steentje bij voor een beter klimaat, meer leefbaarheid én een geslaagd event!

 

 

[1] De wetgeving richt zich tot de lokale besturen (provincies, provinciebedrijven, gemeenten, gemeentebedrijven en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden), de Vlaamse overheidsinstellingen en Vlaamse Agentschappen (Bloso, de Lijn, ...). Voor gemeenten bedoelen we hier onder andere het gemeentehuis, de bibliotheek, de technische dienst, … mee. Onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en zorgbedrijven vallen hier niet onder.

[2] Wat bedoelen we met gemeentelijke evenementen? Het betreft de evenementen waar de overheden zelf bepalen hoe de catering verloopt, bijvoorbeeld door een marktbevraging. Het betreft dus niet de handelaars die drank en voedingsmiddelen verkopen op door de overheden georganiseerde markten en kermissen.

Bron: Foto Ezperando Festival - Raf Van Daele

Reageer

Heb je al een account op eventplanner.nl? Meld je aan
Heb je nog geen account? Schrijf je comment hieronder:

Kurt Godyns
Kurt Godyns
New|2019-04-17 - 08:22u

Wij werken al jaren met wisselbekers...

Lees ook

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Hoe een kampvuur-gesprek organiseren?

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

Oprichter cateringbedrijf Bevers & Bevers overleden

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

De Belgen zijn trots op hun evenementen, maar geraken er moeilijk

Advertenties