Warning! Privacylekken op eventwebsitesWarning! Privacylekken op eventwebsites

Via onze redactie liepen verschillende bezorgde meldingen binnen over privacy problemen bij media voor de eventsector. Wat is er aan de hand?

 

Een aantal van onze lezers meldden dat ze, enkele dagen na het klikken op een artikel (maar ook op video's, banners, ...) in de nieuwsbrieven van bepaalde eventmedia, gecontacteerd werden door het bedrijf waarover het item ging. Met andere woorden: jouw gegevens (naam, telefoonnummer, e-mailadres, ...) worden doorgegeven aan de adverteerders zodra je op hun link in die nieuwsbrieven klikt. Het is natuurlijk niet omdat je een artikel over bedrijf x wil lezen, dat je daar ook meteen over gecontacteerd wil worden. Toch?

 

Mag dat zomaar?

Om op die vraag te antwoorden namen we contact op met advocatenkantoor Sirius Legal. Er blijken enkele problemen met deze manier van werken. Je moet als abonnee van de betreffende nieuwsbrief immers zelf op voorhand uitdrukkelijk hebben kunnen aangeven dat je akkoord bent met het doorgeven van je gegevens aan derden. Zo niet mogen jouw persoonsgegevens gewoonweg niet worden doorgegeven. Dat is illegaal.

 

Weet dat je steeds een recht op inzage, verbetering en verwijdering hebt. Je kan op elk ogenblik het bedrijf dat je gegevens bijhoudt, contacteren met de vraag om deze te verwijderen. Bovendien moet de betrokken website je informeren over je rechten. Hij moet een 'privacy policy' of 'privacy statement' hanteren waarin hij zichzelf identificeert, waarin hij uitlegt welke info hij verzamelt en welke rechten de betrokkenen hebben en hoe ze die kunnen uitoefenen. Om het plaatje compleet te maken, moet bovendien de database aangegeven worden bij de Privacycommissie, zodat deze op de hoogte is van het bestaan en het gebruik ervan. 

 

Ook adverteerders lopen risico

Maar ook bij de adverteerder die de persoonsgegevens ontvangt, zit er een probleem. Hij/zij heeft immers geen opt-in om een commerciële mailing naar de ontvangen e-mailadressen te versturen. Commerciële mailings mogen immers maar in drie gevallen verzonden worden:

 • na een expliciete opt-in
 • zonder opt-in aan al bestaande klanten voor gelijkaardige producten
 • zonder opt-in aan anonieme bedrijfsadressen zoals info@ adressen

Zelfs een mail sturen met de vraag of je toestemming krijgt om reclame te sturen, is verboden.

 

Hoe zit dat nu met die eventmedia?

Omdat we er van uitgaan dat de betreffende eventmedia ter goeder trouw handelen, noemen we geen namen. Maar wat ze doen, lijkt dus niet juist. Gelukkig spelen de grote eventsites in de Benelux het spel correct. Let steeds op waar je jouw gegevens achterlaat... én wat je met eventueel ontvangen gegevens doet.

 

Heb je zelf een nieuwsbrief?

Zet de privacy van je abonnees dan hoog op je prioriteitenlijst en geef nooit zomaar persoonsgegevens door aan derden. Doe je dat wel? Zorg dan dat je op voorhand de uitdrukkelijke toestemming van je abonnees hebt én maak duidelijk wanneer je precies gegevens doorgeeft. Informeer je bezoekers correct en respecteer hun keuzes.

 

Twijfel je? Roep dan even de hulp in van een professional. Goed advies hoeft niet duur te zijn en kan je heel wat kopzorgen besparen én imagoschade voor je bedrijf voorkomen. Ben je eventplanner .PRO-lid, dan heb je zelfs recht op gratis advies. 

 

Zijn mijn gegevens veilig bij eventplanner.be /.nl?

Absoluut! We volgen de Europese regelgeving strikt op en gaan daar zelfs nog een stapje verder in. Zo geven we nooit contactgegevens aan adverteerders door, zelfs niet tegen betaling. Onze adverteerders krijgen uiteraard wel anonieme statistieken van hun campagnes, maar je persoonlijke gegevens bewaren we veilig. Lees onze privacy policy gerust even door. Onze database is tot slot netjes aangegeven bij de Privacycommissie.

09-11-2014Lees ook

TIP! - Haal meer uit de sprekers op je eventTIP! - Haal meer uit de sprekers op je event
Hoe zorg je dat je bezoekers eventfoto's op Instagram posten?Hoe zorg je dat je bezoekers eventfoto's op Instagram posten?
Speech van Obama op je event? Dat is dan 400.000 euroSpeech van Obama op je event? Dat is dan 400.000 euro
Advertenties

In de kijker

Nieuwsbrief

Nieuws

EVENTPLANNER - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

 • Vandaag
 • Morgen
 • Wednesday
Meer weer

Vacatures

 1. 12-04AV planner en spin in het web
  Showdesign
  Gelderland
 2. 12-04Fulltime AV technicus – Techniek junkie
  Showdesign
  Gelderland
 3. 10-04Freelance spelbegeleider citygames
  Gevago bvba
  Limburg