TIP! - Hoeveel drank en hapjes moet je voorzien?



TIP! - Hoeveel drank en hapjes moet je voorzien?

Niets is zo vervelend als een leeggeplunderd buffet of genodigden die met een hongerig gevoel blijven zitten. Achteraf tonnen eten weggooien is ook niet prettig.

 

Je cateraar heeft meestal de nodige ervaring, maar we geven je hieronder graag enkele richtlijnen zodat je niet voor verrassingen zal komen te staan.

 

Drank

Het eerste uur tijdens een receptie of feest reken je op drie drankjes per deelnemer. Voor de volgende uren is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.

 

Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld een glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld anderhalf glas.

 

Bittergarnituur en hapjes

Tijdens het eerste uur ben je al snel toe aan drie hapjes per persoon. De volgende uren zijn twee hapjes per persoon voldoende. Bij een diner zorg je voor een balans tussen vis, vlees en vegetarische gerechtjes. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld garnituur en diner (kippenboutjes aanbieden als versnapering en dan weer een kipgerecht op het hoofdmenu is geen gelukkige keuze).

 

Bediening

Niemand wil graag lang wachten. Er moeten dus voldoende obers en bedieningspunten zijn. Bij feesten ga je uit van een bar per 100 à 150 personen (met een ober per 50 gasten) en een eetbuffet per 50 personen. Serveer je dranken vanaf plateaus? Dan is een ober per 40 gasten voldoende.

 

Voor een dinerbuffet reken je een ober per 20 gasten; bij een zittend diner wordt dat een ober per tien gasten. Uiteraard hangt het nodige aantal af van de ervaring van het bedienend personeel en het serviceniveau dat je wilt bieden.

 

Aantal gasten

Je cateraar zorgt voor personeel, glaswerk, bestek, tafels enzovoort op basis van je inschatting van het aantal gasten. Spreek duidelijk af met de cateraar en/of de locatie wanneer je het definitieve aantal gasten uiterlijk moet doorgeven en leg dit schriftelijk vast. Pas op! Dit aantal zal uiteindelijk op de factuur komen, ook al dagen er last minute minder gasten op. Probeer het definitieve aantal daarom zo laat mogelijk door te geven; liever een paar dagen voor het event in plaats van twee weken van te voren.

 

Lees ook: TIP! - Hoe kies je een partycateraar?

 


EVENTS - Kevin Van der Straeten

Meer over dit onderwerp en tal van andere tips over het organiseren van evenementen vind je in het boek EVENTS 2.


Bestel EVENTS 2 nu via onze webshop!

 



22-10-2014

Comments

Meld je hier aan om te reageren 



Nog geen account?Registreer je hier
Paswoord vergeten?Paswoord opvragen




Lees ook

Innovatie op de Festivak beursvloerInnovatie op de Festivak beursvloer
Nieuwste trends + cadeaus op MeetopolisNieuwste trends + cadeaus op Meetopolis
Antwerpse ROI-methodologie voor publieksevenementenAntwerpse ROI-methodologie voor publieksevenementen
Advertenties

In de kijker

Aperitivo Italiano

Aperitivo Italiano

De perfecte partner voor jouw nieuwjaarsdrink op kantoor.

Nieuwsbrief


Ontdek de nieuwsbrief

Nieuws

EVENTS - Kevin Van der StraetenBestel nu!

Weer

  • Vandaag
  • Morgen
  • Maandag
Meer weer

Vacatures

  1. 21-11Eventmodels
    Agence C - Belmor Group bvba
    Vlaams-Brabant [+Brussel]
  2. 21-11Stagiaire voor langdurige stage in 2015
    Agence C - Belmor Group bvba
    Oost-Vlaanderen
  3. 19-11Commercieel verantwoordelijke
    Novid nv
    Antwerpen